Kanizsai Dorottya Gimnázium

Mézes Reggeli a Kanizsaiban

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium idén is útjára indította az Európai Mézes Reggeli programot. A kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése.

Magyarország első alkalommal 2014. november 21-én csatlakozott a programhoz, amelyben összesen 67 iskola vett részt. 2016-ban már 500 helyszínen, közel 100.000 gyerek részvételével tartottak Mézes Reggelit, ahol a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat.

Ebben a tanévben a Mézes Reggeli iskolánkba is eljutott és nagy sikert aratott. Nagy Csaba méhész egykor maga is kanizsais diák volt, így szívesen tért vissza az alma materbe.

A program egy rövid előadással kezdődött, ahol megismerkedhettünk a mézfajtákkal, a mézben található hasznos anyagokkal, a méhészet történetével, majd megnéztünk egy filmet a kaptár életéről.

Bámulatos, milyen szervezettséggel élnek és végzik munkájukat ezek a kis rovarok. Nincsenek tüntetések, lázadások, mindenki tudja a feladatát és el is végzi azt. Nagy szolgálatot tesznek ezek az apró munkások az emberiségnek! Nem csak a mézet kapjuk tőlük, hanem nélkülük nem menne végbe a megporzás sem, nem teremnének gyümölcsfáink.

A film után elérkezett a várva várt kóstoló ideje. Vegyes virágméz, repceméz, hársméz, akácméz, gesztenyeméz szerepelt az étlapon. Mindenki megtalálta a kedvére valót. Nekem a hársméz lett a kedvencem, ami cseppbe zárta a tavasz illatát. Gyerekkoromban gyakran ettünk mézes, vagy vajas-mézes kenyeret, és nagyon szerettük. Szerencsénk volt, nagyapám méhészkedett. Jó lenne ezt a finomságot újra megkedveltetni a gyerekekkel

Köszönjük az érdekes előadást és a finom mézet Nagy Csaba méhésznek! Jövőre is szívesen látjuk!


 

2018. december 13. Lovassné Vass Enikő


 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek