Kanizsai Dorottya Gimnázium

Okos lépcső a KDG-ben

Régóta dédelgetett tervünk vált valóra az elmúlt napokban. A KDG lépcsőit sikerült „diákbaráttá” tenni, dekorálni. Az ötletelés során felmerült, hogy a dekoráció tanulással kapcsolatos legyen, és a választás a történelem tantárgyra esett.

Fullár Balázs tanár úr segítségével kiválasztottuk a tantárgy tanulása során elsajátítandó fontosabb évszámokat, és ezek kerültek a lépcsők függőleges felületére.

A Büfétől a 2. emeletre 60 db lépcső visz fel, 4x15, azaz minden évfolyamnak 15 évszám, esemény jut, amelyeket évfolyamonként más-más színre terveztünk. A diákok nap mint nap, a lépcsőkön járva, láthatják, memorizálhatják az évszámokat és a hozzájuk tartozó fontos eseményeket.

És hogyan lesz belőle okos lépcső? Természetesen más tantárgy is szerepet kaphat itt, hiszen a lépcső függőleges lambériájára QR kódos applikációval tartalmakat lehet felrakni, amely okostelefonnal letölthető. Ennek fejlesztését a következő tanév feladatai közé tervezzük. Gondoljuk csak el, hogy pl. a középkorhoz mennyi tartalmat lehet így feltölteni a zene, a művészettörténet, az irodalom, a matematika és akár a sport területéről is. Ez a diákoknak egy nagyon jó tanulást segítő, kiegészítő lehetőség.
 


Természetesen mindez csak ötlet maradt volna, ha a terv megvalósításához nem kapunk segítséget.
Köszönjük az anyagi támogatást a KDG Baráti Körének, a KDG Szülői Munkaközösségének és a KDG Diák Önkormányzatának.
Köszönjük a biztatást és a lelkesedést Merklin Ferenc igazgató úrnak, aki a felrakásban is tevékenyen részt vállalt. Köszönet Fullár Balázs tanár úrnak a szakmai segítségért.

Az ötletadás, koordinálás és a grafikai munkák elkészítése, kivitelezése Nagy Tamás tanár úr vállalása volt.
Tervezzük, hogy a bejáratoknál lévő lépcsőkre köszöntő szövegeket helyezünk el angol, német, olasz nyelven, és vannak tervek a hátsó lépcső „okossá” tételére is.


 
2020. június 05.  Nagy Tamás szaktanár

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek