Kanizsai Dorottya Gimnázium

„Örömmel tölt el, hogy itt élhetek és dolgozhatok az Önök ...."

„Örömmel tölt el, hogy itt élhetek és dolgozhatok az Önök csodálatos országában.”
Tudtad, hogy Pápán van Nyugat-Magyarország egyetlen aktív katonai repülőtere? Az elmúlt hét során iskolánkba látogatott Babos Sándor százados valamint Dévényi György hadnagy kíséretében Peter Laug, a pápai Nehéz Légiszállítási Ezred (Heavy Airlift Wing) alezredese.

Hogyan valósulhatott ez meg?

Lovassné Vass Enikő tanárnő közreműködésével iskolánk több éve kapcsolatban áll a szombathelyi Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksággal. Dévényi György hadnagy segítségével gondoznak diákjaink hadisírokat, legutóbb a Határtalanul program keretében Kárpátalján is háborús emlékhelyeket kerestek fel a tanárnő által szervezett utazás során.

November 13-án kedden pedig Babos százados révén érkezett iskolánkba Peter Laug svéd alezredes. Vetítéssel egybekötött előadása során bepillantást nyerhettünk a pápai bázisrepülőtér működésébe. Angol nyelvű előadásán több angol nyelvet tanuló osztályból vettek részt diákok. A program ragyogó lehetőséget knyújtott az idegen nyelv gyakorlására – tolmácsra nem volt szükség!

Megtudtuk, hogy a SAC (Strategic Airlift Capability) – Stratégiai Légiszállítási Képesség programban 10 NATO állam mellett két támogató állam, Norvégia és Svédország is részt vesz a Partnerség a Békéért kezdeményezés képviseletében (Partnership for Peace). A SAC célja, hogy a résztvevő országok stratégiai légi szállítási feladatokat lássanak el, amelyek saját nemzeti feladataikból, valamint NATO-, EU- és ENSZ-missziókból adódnak.

Ennek keretében került Pápára Laug alezredes is. Családjával együtt itt élnek és nagyon jól érzik magukat. Reméli, hogy a következő évekre is meghosszabbítják szerződését és tovább végezheti szolgálatát - ahogy ő mondta - ebben a szép országban.
Kérdéseinkre válaszolva azt is elmondta, hogy többek között Afganisztánban is jártak, legnehezebb bevetésük pedig Bosznia Hercegovinában volt.

A NATO légiszállító kapacitásának bővítésekor Pápára esett a választás, így 2009-ben érkezett meg az első C-17-es nehéz teherszállító repülőgép, melyet még kettő követett. A C-17-es 53 méter hosszú, 265 tonnás, négy hajtóműves gép. Rakterében 74 tonnányi terhet képes a magasba emelni. A gépeket a nemzetközi állományú Nehéz Légiszállítási Ezred (HAW) kezeli.

2009 után a légiműveletek száma folyamatosan növekedni kezdett. 2015 után egyre több nemzetközi gyakorlat helyszíne a bázisrepülőtér.
2017 augusztus 1-től ezred szintű szervezetként működik az MH Pápa Bázisrepülőtér.
Köszönjük a tartalmas előadást a szervezőknek és Peter Laug alezredesnek!

 
2018. november 19. Lőrinczné Váradi Valéria

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek