Kanizsai Dorottya Gimnázium

Euroweek 2018 – Avagy belgiumi kalandjaink

2018.10.03. Szerda
Ma végre kezdetét veszi, amire hónapok óta készülünk. Kora reggel gyülekezünk az iskola előtt. A levegőt betölti az izgatottság és a félelem szaga. A búcsúpuszik letudtával megindulunk Bécs felé, ahol két óra várakozás után száll fel a gépünk, majd hamarosan megérkezünk Brüsszelbe. Ezek után már csak egy röpke vonatozás és Tournaiban is vagyunk. A vasútállomáson már várnak ránk a befogadó családok tagjai. Jó látni, ahogy felcsillan a szemük a delegációnk láttán. Hamar megismerkedünk belga csoportvezetőinkkel, akik majd segítségünkre lesznek az elkövetkezendő hét nap során. A „welcome pack” átvételét követően úgy döntünk, hogy mindenkire ráfér egy kis pihenés, és valamennyien elindulunk hazafelé a hostjainkkal. A nap végén pillangókkal a hasunkban ugyan, de reménykedve térünk nyugovóra.


2018.10.04. Csütörtök
Másnap reggel fél kilenckor indul a nyitóceremónia a Cloth Hallban. Az izgatott tömeget a Euro Pop Band szórakoztatja, majd jön a zászlós felvonulás a városban. Ezt követően közösen elénekeljük a Euroweek himnuszát. Ezután átbuszozunk a Sainte-Union iskolába, hogy megebédeljünk, majd jöhet a faültetés. Minden delegáció kezébe veszi az ásót és elülteti a csemetéket, majd felolvas egy, a természettel kapcsolatos verset. A fákra pedig kikerülnek a saját nyelven íródott idézetek az oktatásról.
Ezt az Európai büfé követi, ahol minden nemzet bemutatja a rá jellemző ételeket. Egyesek inkább az édességek, míg mások a húsfajták, vagy a sajtok terén jeleskednek. Miután kellőképpen jóllakunk a francia péksüteményektől és a spanyol kolbászoktól, kezdetét veszi a nyitóbuli. A hangszórókból üvöltenek a diákok által beküldött számok és nagyobb-kisebb körök formálódnak, ahol egészen innovatív táncmozdulatok jelennek meg. A résztvevők nagy bánatára viszonylag korán zárjuk a napot a koránkelésre való tekintettel.


2018.10.05. Péntek
A péntek reggel az én személy szerinti kedvenc részem, mégpedig a színpadi produkciók miatt. Minden delegáció készült egy pár perces tánccal, videóval vagy színdarabbal, és most lehetőségük nyílik ezeket bemutatni mindenki előtt. A finnek például a rájuk jellemző sztereotípiákról szóló előadással készültek, míg az észtek egy balettprodukciót adnak elő.
Mi pedig egy, a tavalyi Euroweek-et összefoglaló videót vetítünk le Czirók Dani jóvoltából, amit én konferálok fel. Ezek után megebédelünk és elindulunk Tournaiba. Az idegenvezetőnk körbevezet bennünket a városon, megtekintjük a katedrálist és más fő nevezetességeket. Egy rövid szünet után még visszatérünk az iskolába egy kis néptánctanulásra, aztán hamarosan megindulunk hazafelé.


2018.10.06. Szombat
A hétvégét egy kisebb kirándulással kezdjük, nem máshova, mint Bruggebe. Egyórás buszút után érkezünk meg a gyönyörű városba. Prospektusokkal felszerelve indulunk felfedezőútra, élünkön a csoportvezetőinkkel. Igazi turistaként vonulunk végig a csodaszép városon, és kezünkhöz ragadt telefonjainkkal egymás után készítjük a szebbnél szebb fotókat.

Itt-ott megállunk, hogy elcsodálkozzunk a gótikus templomokon vagy a különös szobrokon, de aztán megyünk tovább a főtér irányába. Amikor úgy érezzük, hogy elegendő sörrel és csokoládéval vagyunk felszerelkezve, egy kis tanácskozás után egyetértünk abban, hogy eljött az evés ideje. Szinte érzem a belga sültkrumpli ízét a számban, ahogy visszagondolok az aranyló napsütésben eltöltött időnkre. Legnagyobb sajnálatunkra megint túlságosan korán ér véget a napunk.


2018.10.07. Vasárnap
Elérkezett a várva várt családi nap is. Sokan meglátogatják a helyi állatkertet vagy a közeli tengerpartot, míg mások inkább Franciaország felé veszik az irányt. Mi a barátnőimmel déli irányba indulunk el családunkkal, az Orval-völgybe, ahol az ottani apátságot nézzük meg.
Ez a hely a trappista sajtjáról és a rendkívül népszerű Orval sörről híres, amelyek itt helyben készülnek. Először is megebédelünk, aztán megtekintjük az apátságot közelebbről is. Még egy közös imádkozásban is részt veszünk. Nemsokára azonban vissza kell indulnunk a hosszadalmas utazás miatt és igyekszünk nem tudomást venni a tényről, hogy kirándulásunk javát letudtuk.


2018.10.08. Hétfő
A mai napot ismételten az iskolában töltjük, ahol először egy vitával indul a program. Az idei Euroweek témája nem más, mint a fenntartható fejlődés, és a diákok feladata, hogy ötleteljenek ennek az eléréséről. Szóba kerül többek között az is, hogy milyen lépéseket tehetünk a Földünk és környezetünk megóvásáért, ezáltal egy szebb jövőt biztosítva az emberek számára.
Miután jól kivesézzük az ügyet, kezdődhetnek a szabadidős programok, ami alatt túrázást, freskókészítést és tipikus játékokat értek. A hivatalos programok négy óra körül érnek véget, de valamennyien a város felé vesszük az irányt. Egy kiadós vacsora után úgy döntünk, hogy beülünk valahova beszélgetni. Az észtekkel, románokkal és szlovákokkal keveredve töltjük el a nap hátralevő részét.


2018.10.09. Kedd
Utolsó belgiumi napunkat késő reggel kezdjük meg a vasútállomáson. A röpke vonatút után tizenegy óra környékén érkezünk meg Brüsszelbe, az Európai Parlamenthez. Miután beérünk és elhelyezkedünk, minden delegáció egy tagja kisétál a szószékhez és elmondja, hogy iskolája hogy tervez a jövőben hozzájárulni a fenntartható fejlődés megvalósításához. Ezt követik a kérdések, amikre a jelenlévő képviselők válaszolnak pár mondatban. A megbeszélés befejeztével elindulunk ebédelni, majd a főtér felé vesszük az irányt. Ott eltöltünk egy órát, ami épp hogy csak egy kis vásárlásra és egy kávéra elég. Egy újabb másfél órás vonatozás, és már otthon is vagyunk.

A hostjaink már várnak ránk, hogy a záróbuli előtt még egy kis szusszanásra hazavigyenek. Este fél kilenc körül újra találkozunk az iskolánál és kezdetét veszi a buli. A hangulat egyszer csak a tetőfokára hág és hamarosan véget ér a táncolás is, amit hagyományosan a Dancing Queen-nel zárunk. Ilyenkor kezdődnek a búcsúzkodások, ölelkező és puszilkodó fiatalokon kívül nem sok mindent látni. Vannak, akik elsírják magukat, de persze megígérik, hogy majd meglátogatják egymást, legbelül azonban tudjuk, hogy erre igen kevés esély van.


2018.10.10. Szerda
Eljött a hazaindulás napja. Motiváció hiányában ugyan, de sikerül kikecmeregnünk az ágyból és összeszedni magunkat annyira, hogy a visszautat megkezdhessük. Most már a családjainktól is muszáj búcsút vennünk, akármennyire tiltakozunk, hogy "még simán maradnánk pár hetet". Az idő szokatlanul lassan telik, de egyszer csak mégis megérkezünk a repülőtérre, ahol egy laza három óránk van a gép felszállásáig. Amikor megérkezünk Bécsbe, már tudjuk, hogy nagyon közel van utunk vége. Szombathelyt megpillantva azonban előtör belőlünk a honvágy és örülünk, hogy ismételten hazai terepen tudhatjuk magunkat.


 

Résztvevők beszámolói:

"Egy olyan intenzív héten vettem részt, ahol különböző országokból származó emberekkel ismerkedtem meg. Mind más anyanyelvet beszéltünk és más zászlóval képviseltettük magunkat, de ezt leszámítva ugyanolyan lelkes fiatalok vagyunk. Igaz közhelyesen hangzik, de amikor ott mindenki együtt kihozta magából a maximumot, úgy éreztem meg tudnánk hódítani az egész világot."
 
Gaján Petra 11. A

"A Euroweek számomra egy nagyon különleges emlék marad. Sok új kultúrával és emberrel ismerkedtem meg, új barátokat is szereztem. A magyar delegáció is egy nagyon jó, közvetlen és nyitott csapat volt, nagyon jól éreztem magam."
Lukács Kata 11. C
 
"Nagyon jó érzés volt átélni a Euroweek-et mindkét oldalról. Tavaly megtapasztaltuk, hogy milyen stresszes kordában tartani az eseményeket. Idén pedig lehetőségünk volt egy új kultúra megismerésére. Szuper emberekkel találkoztunk és életre szóló élményeket szereztünk."
 
Kelemen Klaudia 12. K

"A Euroweek-nek köszönhetően betekintést  nyertem egy másik ország kultúrájába. A fogadócsalád mindennapi életének a része lehettem egy hétig, így megismerhettem egy teljesen új életszemléletet, aminek köszönhetően az én gondolkodásom is változott. Sok új diákkal ismerkedtem meg Európa szerte. A sok program és városnézés felejthetetlenné tette ezt a hetet."
 
Vörös Dávid 11. K

"Mikor szerdán délben felszállt a Brüsszelbe tartó repülőgép nagyjából tudtam mire számítsak, hiszen tavaly egy delegáció vezetőjeként és fogadóként is részt vettem az iskolánk által megrendezett 2017-es Euroweek-en. Remekül éreztem magam a hét minden pillanatában; rengeteg fiatallal találkoztam, beszéltem és kötöttem barátságot Európa szinte minden pontjáról. A programok változatosak voltak, nagy részén pedig a szervező iskola lelkes belga diákjai is csatlakoztak hozzánk így az angol nyelv gyakorlása mellett francia nyelvvel is volt lehetőségünk megismerkedni. Számomra a hét fénypontja volt Brüsszel, ahol lehetőségünk adódott megnézni az Európai Parlamentet. Egy fantasztikus hét után szomorúan búcsúztam el újdonsült barátaimtól és remek fogadócsaládomtól."
Alpár Dénes 12. K

"A Belgiumban töltött hét mindenképpen bekerült életem legjobb élményei közé. Nemcsak az iskolánkból lettek új és jó barátaim, de nemzetközi kapcsolatokra is szert tettem. Olyan tapasztalatokat tudtam gyűjteni, amik a jövőben is hasznosak lesznek majd. Remek lehetőség volt az angol nyelv gyakorlására, miközben fantasztikusan éreztem magam. Szívesen maradtam volna még egy hetet is akár."
Mészáros Luca 11. C

"Érdekes volt látni, hogy az ottani családoknak miben különbözik a napi rutinjuk a miénktől, milyen helyen élnek, mit esznek, mit csinálnak együtt, és még sorolhatnám. A program keretein belül meglátogattuk Brugge városát, amit mindenkinek látni kell életében legalább egyszer, voltunk az Európai Parlamentben, a családi napon pedig az Északi-tengerhez mentünk. Sok diákkal beszélgethettünk és szórakozhattunk Európa minden pontjáról, ami szintén egy hatalmas élmény volt. Tartalmas és nagyon izgalmas hét áll mögöttünk, nagyon örülök, hogy részese lehettem."
 
Cseh Dániel 10. K
 
2018. október 27.  

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek