Kanizsai Dorottya Gimnázium

Euroweek 2019

Idén már 8.-ik alkalommal vett részt a Kanizsai Dorottya Gimnázium a Euroweek-en. Az idei rendező ország Ausztria volt, ezen belül is a rankweili HTL szakgimnázium.

A tanárnők az eddig bevált castingolási módszer  helyett 12 embert választottak ki, akiknek ezután 3 fős csapatokat kellett alkotniuk és bemutatniuk a gimnázium történetét, valamint diákéletét angol nyelven. Ezután különböző szituációkkal mérték fel, hogy mennyire vagyunk talpraesettek és milyen jó a problémamegoldó készségünk. Az eljárási folyamat végén 8 embert találtak alkalmasnak az ország és gimnázium képviseletére. Az idei csapatba tartozott: Éder Annamária, Teket Evelin, Horváth Dóra, Kneisz Csanád, Tomasics Dániel, Bertalan Boglárka, Biró Fanni és Novák Csenge. A szombathelyi tankerület igazgatója, Fodor István is elkísért bennünket.

A programsorozat 7 napig tartott, ezalatt a 7 nap alatt rengeteg élménnyel gazdagodtunk, valamint angoltudásunkat is fejleszthettük.
 


Az 1. nap az utazásról szólt. Szeptember 26-án, 5:30-kor indultunk Szombathelyről Bécsbe kisbusszal. A bécsi főpályaudvarról vonattal mentünk tovább Rankweilig. A 8 órás út hosszú és fárasztó volt, a vonatok viszont kényelmesek voltak, így jókedvű beszélgetéssel hamar eltelt az idő. A rankweili állomáson már várt bennünk az iskola egy tanára, aki elvezetett minket az iskolához. Itt megismerkedhettünk a hostjainkkal.

Másnapi programunk az iskolában kezdődött, ahol gyülekezés után részt vettünk a zászlós felvonuláson Rankweilen keresztül. A magyar zászlót Dani lobogtatta nagy hévvel, valamint vittünk magunkkal egy kisebbet is, ami kézről-kézre járt közöttünk. Ezután következett a megnyitó ünnepség, ahol elmondták nekünk, hogy milyen fontos az összetartás, valamint a tolerancia és a környezetvédelem. A hosszú beszédek után volt egy óránk megebédelni, jó magyarokhoz híven természetesen többször is beálltunk a sorba, hogy repetázhassunk. A délutáni program egy kincsvadászatból állt, ahol Rankweilt jártuk körbe vegyes csapatokban, miközben kérdésekre válaszoltunk, fotókat készítettünk és egyszerű játékokat készítettünk. Este került megrendezésre az európai büfé, amit mi már nagyon izgatottan vártunk. Rengeteg étellel készültünk, a lecsótól kezdve a Sport szeletig, voltak különböző házi lekvárjaink, bodza szirup, kolbászok, szalámik, még a zsírnak és Erős Pistának is hely került a bőröndbe. A többi ország is sok finomsággal készült, melyeket szívesen kóstolgattunk. A mi asztalunknál is számos ember megfordult, mindenkinek nagyon ízlettek az ételeink.
 

A 3-ik napi délelőttön minden ország bemutatta a produkcióit, melyek nagyon változatosak voltak. Volt éneklés, tánc bemutató és az ország rövid bemutatása videón vagy ppt-n keresztül. A mi előadásunk a magyar sztereotípiák megcáfolásáról szólt, melyben helyet kapott Csanád vezetésével a ,,Köszönöm”, ,,Szeretlek” és ,,Egészségedre” szavak megtanítása a közönségnek, az előadásunk végül egy rövid táncbemutatóval zárult. Délutánunkat a host családjainkkal töltöttük, akik változatos és érdekes programokkal mutatták be a környéket vagy éppen az ottani kultúrát és gasztronómiát az Októberfesten keresztül.

Másnap a környéken előre kiválasztott útvonalakon túráztunk. A túrázás kissé megerőltető volt a magas hegyek miatt, viszont a kilátás mindenkit kárpótolt a sok nehézségért. Kiváló lehetőségünk nyílt, hogy még inkább megismerkedhessünk a többi országból érkezett fiatallal.

Az 5-ik nap a workshopok és sport tevékenységek napja volt. Ezeken a programokon az iskolán belül vettek részt, különböző csoportokba rendeződve, melyekre mindenkinek előzetesen fel kellett iratkoznia. A workshopok témája a klímaváltozás volt, erre a témára mi sokat készültünk, ugyanis sok cikket, valamint videót néztünk a témáról. Az iskola faipari is elektronikai oldalába is betekintést nyerhettünk, megnézhettük a tanműhelyeket és egyszerűbb kis tárgyakat is készíthettünk a diákok segítségével és felügyeletével. A workshopok eredményeit délután minden csoport bemutatta és a Euroweek Himnusz eléneklésére is sor került.
 

Másnap egy 4 országot érintő kirándulásra indultunk. Jártunk Németországban, Friedrichshafenben, ahol a Zeppelin múzeumot és a Bodeni tavat néztük meg. Ezután Svájcba indultunk, ott is Sankt Gallen városában jártunk. Megtekintettük az ott lévő barokk templomot, majd kaptunk egy kis szabadidőt, amit a városban sétálgatva töltöttünk. Majd Lichtensteinben jártunk, ahol szintén volt egy kis szabadidőnk. A hosszú nap végén,  kimerülve, de rengeteg élménnyel gazdagodva visszaindultunk Rankweilbe. Érkezés után mindenki gyorsan haza sietett, hogy elkészülhessen az esti búcsúpartira.

Október 2-án pedig könnyes búcsút vettünk a hostjainktól, valamint ott szerzett barátainktól, úgy tűnt, mintha még az idő is minket siratna, az előző napok jó idejét felváltotta a borongós idő.

Összegezve gondolataimat úgy érzem, hogy ez a program egy rendkívül jó lehetőség az európai ifjúság összehozására, valamint arra, hogy a különböző országok negatív képét a pozitív irányba változtassuk meg. Természetesen az angol nyelv gyakorlására és fejlesztésére is remek lehetőség nyílt, itt aztán módunk volt az emberekkel mindenféléről beszélni.

Az útról Fodor István úr sok szép képet készített, melyeket ide kattintva tudnak megtekinteni.
Csak ajánlani tudjuk Önöknek a Galériát, kellemes képnézegetést kívánunk Önöknek !

 
2019. december 06. Fotók: Fodor István

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek