Kanizsai Dorottya Gimnázium

Felejthetetlen németországi kirándulás - Deutschlandreise

Németországban járt egy csapat kanizsais diák a Sachsen-Anhalt tartománybeli Sangerhausen gimnáziumának meghívására. A Geschwister-Scholl-Gymnasiummal 2016 májusa óta áll a KDG partneriskolai kapcsolatban, melynek keretében most először viszonozhatták magyar diákok német diáktársaik látogatását.

Hétfőn reggel 6 órakor indult útnak a lelkes társaság Szombathelyről és Brno, Prága útvonalon keresztül este 10 óra körül érkeztünk meg németországi szállásunkra. Az ifjúsági szálláson az esti órák ellenére is szívélyes fogadtatásban volt részünk a németországi partneriskola kórusvezetője és férje részéről. A vacsora elfogyasztása és a szállás elfoglalása után már sötét volt ugyan, de azt fel tudtuk térképezni, hogy a szállásunk egy igazán gyönyörű természeti környezetben volt található.
 

A másnap délelőtti programunk látogatás volt Sangerhausenben, a Geschwister-Scholl-Gymnasiumban. A sangerhauseni partneriskola Szász-Anhalt tartományban található, egy kedves kis városban.  Személyes kis ajándékainkkal érkeztünk a német diákokhoz. Apró ajándéktárgyakat, jellegzetes magyar ételeket, édességeket vittünk, hogy viszonozni tudjuk vendéglátásukat. A partneriskola kórusa, – akik májusban már látogatást tettek iskolánkban – ismételten elkápráztatott minket egy remek előadással.
A koncert után lehetőségünk nyílott személyes kommunikációra is. A kórustagok különböző tanóráiba (nyelvi órák, földrajz, ének, történelem, stb.) kapcsolódhattunk be, és tesztelhettük nyelvi tudásunkat anyanyelvi német környezetben. Az óraadó tanárok is nagyon kedvesek voltak, aktivizáltak minket, hogy igazi részesei lehessünk – néhány óra erejéig - az ottani diákéletnek. Rálátásunk nyílott az eltérő iskolai szokásokra, osztályozási rendszerre. Az iskolai menzán elfogyasztott kellemes ebéd után városnézésre indultunk a kórus vezetőjével és kórustagokkal.

A St. Jakobi templom meglátogatása előtt vendéglátóink részére kis műsort rögtönöztünk néhány dal előadásával. Vidám esti programot szerveztek részünkre a partneriskola, közös bowlingozáson és vacsorán vehettünk részt a német diákokkal. 

 
 
Deutschlandreise 2018
Ein Tagebuch
 
Erster Tag:
Wir sind am 15.10.2018 um 6 Uhr von der Schule weggefahren. Obwohl wir alle noch müde waren, waren wir trotzdem begeistert. Unterwegs haben wir ein Paar Ruhepausen gemacht. Alle Schüler freuten sich, als wir schon in Deutschland waren (aber wir sind ca. 2 und halb Stunden is Stau gestanden). Nach der langen Fahrt sind wir in Kelbra angekommen. Am Abend haben wir unsere Zimmer besetzt. Da haben wir uns schon mit Frau Pfeiffer getroffen, sie und ihr Mann waren sehr gutherzig und haben für uns Abendessen mitgebracht.

Zweiter Tag:
Die ungarischen Schüler waren schon in der Früh sehr aufgeregt. Wir haben einen Tag in dem Scholl-Geschwister-Gymnasium in Sangerhausen verbracht. Jeder von uns hat an dem Unterricht teilgenommen. Es hat uns sehr viel Spaß gemacht. Danach haben wir die schöne Siedlung besichtigt und außerdem Bowling mit den deutschen Schülern gespielt.

Dritter Tag:
Am Vormittag waren wir zu Fuß unterwegs. Wir haben einen Ausflug auf den Kyffhäuser gemacht. Die Aussicht war herrlich und das Denkmal monumental. Nachher haben wir uns die Barbarossa Höhle angeschaut. Das war sehr interessant, wir konnten wünderschöne Gesteine ansehen.

Vierter Tag:
Unser Tag hat schon sehr früh begonnen. Nach 3 Stunden Fahrt waren wir in Leipzig. Unser Fremdenführer hat ganz gut Ungarisch gesprochen, das war ein alter Herr, der damals noch als junger DDR-Bürger unter 4 Fremdsprachen auch das Ungarische angeeignet hatte. Er hat sehr viel über die deutsche Geschichte erzählt. Danach konnten wir uns frei in der Stadt, beschäftigen. ( Jeder von uns ist shoppen gegangen. Wir haben unseer Freizeit toll ausgenützt.)

Fünfter und sechster Tag:
Nach dem Frühstück haben wir unsere Jugendherberge verlassen. Dann sind wir  nach Dresden gefahren. (Ganzen Vor-und Nachmittag haben wir ungarische Führung inder Stadt gehabt.) Es war interessant, aber sehr kalt auch. Wir haben ein Paar berühmte Kirchen und Gebäude angeschaut. Am Abend sind wir in die Jugendherberge im Stadtzentrum angekommen. Hier haben wir den letzten Abend verbracht.

Am letzten (sechsten)Tag wollten wir gar nicht nach Hause fahren. Am Morgen haben wir gefrühstückt, sind einkaufen gegangen und haben ein Museum, das berühmte Grünes Gewölbe besichtigt. Am Nachmittag haben wir noch einen sehr wunderschönen Ort , die Bastei in der Sächsischen Schweiz aufgesucht. Es war einfach fabelhaft! Dort haben wir auch sehr viele Fotos gemacht. Das war unser letzter Aufenhalt in Deutschland. Es hat uns sehr gut gefallen. ( Ich glaube, dass dieser Ausflug uns ein L ebenlang in der Erinnerung bleibt.) Auch in der Zukunft wollen wir gerne zusammen nach Deutschland fahren.

Szerda délelőtt kirándulásra indultunk a Kyffhäuserre. A Kyffhäuser Németország harmadik legnagyobb emlékműve, amely a német birodalom egységét jelképezi. Az egyórás túraút végén mindenki úgy érezhette, hogy a látnivaló és a pazar kilátás megérte a kilométerek és szintkülönbség leküzdését. Szerencsére az időjárás egész héten kegyes volt hozzánk, 15-20 fok közötti októberi hőmérsékletnél szebbet kívánni sem tudtunk volna.

Délután fantasztikus barlangtúrát tettünk a Kyffhäuser-hegység déli részén. A Barbarossa-barlangot Németország legnagyobb kőbarlangjaként tartják számon, és világszinten is egyedülálló természeti csoda. A kőbarlangban kristálytiszta vizű tavakban tükröződik vissza a mennyezet szépsége és a különböző gipszalakzatok. A barlang Barbarossa Frigyesről kapta a nevét, aki a monda szerint a barlangban alszik és életre kel, ha az ország érdeke úgy kívánja.   

A csütörtöki nap teljes egészét Lipcsében töltöttük. Számos látnivalója közül megtekintettük a 15. századi régi Városházát a Mädler-Passage-zsal, Szent Tamás templomot (melynek karnagya volt Bach), a Nikolai templomot J.S. Bach szobrával, ahol Luther Márton is prédikált 1539-ben.

Az idegenvezetőnk elmondása szerint, a Népek csatájának (Völkerschlachtdenkmal) emlékműve Európa legnagyobb háborús monumentuma, melyet a lipcsei csata 100. évfordulójára emeltek Lipcsében. További betekintést nyertünk még Lipcse életébe egy buszos városnézés által is, majd lehetőségünk nyílott még szabadidőre.

Szászország fővárosában, Drezdában töltöttük az egész pénteki napot. Bár Drezda felderítéséhez nem elegendő egy nap, mégis intenzív élményben volt részünk, és számos újjáépített történelmi épületet láthattunk.  A II. világháborúban lerombolt város, ma már ismét régi fényében tündököl, és szinte megszállva tartják a turisták. Úgy tudjuk, hogy évente mintegy tízmillió látogató keresi fel és méltán választják kihagyhatatlan úticélként.

Ami ránk is a legnagyobb hatást gyakorolta, az természetesen az építészeti és kulturális emlékei, mint a Frauenkirche, a Fejedelmek vonulása mozaikfal, a Szentháromság-székesegyház, a Semper Operház, és a Zwinger, amely palota együttes a német barokk egyik legkiemelkedőbb mesterműve. Drezda belvárosától néhány kilométerre egy kis gasztronómiai kitérőre is maradt idő. A városnézés megkoronázásaként egy kedvelt kávézóba irányított minket idegenvezetőnk, ahol a helyi sütemények közül fogyaszthattunk. Az utolsó éjszakánkat a városban töltöttük.   

Sajnos a betervezett szombati hajókirándulásra nem volt lehetőségünk, mert az Elba vízállása ezt nem tette lehetővé. Azonban kárpótolt minket egy másik program, Szász-Svájc különleges tájának megtekintése, mely Pirna környékén található, kb. egy órányi buszútra Drezdától. Hatalmas sziklák, völgyek, szurdokok jellemzik ezt a vadregényes hegyi világot, ezért is nevezték el Szász-Svájcnak.
Szombaton este értünk haza számos felejthetetlen élménnyel gazdagodva. Elmondhatjuk, hogy nem átlagos turisztikai kirándulás részesei voltunk, hanem egy olyan utazásé, amelyben jelen volt minden. Komplett emlékként őrizhetjük meg a történelmi, kulturális, természetjáró élményeken felül az idegen nyelvi közeg megtapasztalását vidám, közvetlen hangulatban. Habár ez az egy hét rövid idő volt, mégis elég ahhoz, hogy az ember elhatározza, ide is vissza kell még egyszer térnie.

Szüleink és a csoport nevében szeretném megköszönni az SZM és a DÖK támogatását, de mindenekelőtt szervező-kísérő tanárainknak a munkáját, és hogy lehetővé tették számunkra ezt az utazást: Balogh Éva Emese, Bódi Krisztina, Luttenberger Ágnes.

 
2018. november 13.  Németh Hanna 10.B


Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek