Kanizsai Dorottya Gimnázium

Dél-Angliai osztálykirándulás - 2017

Eljött a pillanat, amire annyi ideje vártunk. Egy éven át való szervezés után végre ott álltunk teljes menetfelszerelésben a busz előtt. Búcsút vettünk itthon maradó ismerőseinktől és hozzátartozóinktól, majd felszálltunk és izgatottan vártuk hogyan is tovább. And so the journey began.
 


4 órás megszakításokkal és tartalékaink újratöltésével Németországon és Ausztrián keresztül eljutottunk első állomásunkra, Brugge-be. Egy rövid, ám annál tartalmasabb napot töltöttünk ebben az elképesztő városban, ahol új élményekkel gazdagodtunk és előkerültek régi, nosztalgikus emlékek is a város Krakkóra hajazó látképe miatt. Bár rengeteg élménnyel gazdagodtunk, estére a Franciaországi tranzitszálláson inkább az izgalom lett úrrá rajtunk, ahogy a másnapra gondoltunk.

A várva várt napon Calais-nél felszálltunk a Csalagútra és egy röpke idő elteltével már a kontinensen kívüli világban léptünk újra szárazföldre. And then, we started to explore a whole new world.
 

Az új körülményekhez gyorsan alkalmazkodtunk és az osztály páratlan önállóságát mutatja, hogy a mobilházakban a háztartás mesterei lettek rövid idő alatt. A kisebb, családias háztartások egy jóval erősebb közösséggé kovácsoltak, akiknek tagjai tudják, hogy mindig számíthatnak a másikra. A központunk itt a pagham-i mobilehome parkban rendeztük be és ez volt a biztos pont, ahová minden fáradtságos napunk végén visszatérhettünk. A hely különlegességét még kiemelte az óceán közelsége, aminek köszönhetően testközelből érzékeltük az apály-dagály hatásokat. And now, let’s gaze into the past.
 

Ami egy embernek először eszébe jut Angliáról, az London és a gazdag brit történelem. Mindkettőből kaptunk rendesen, ugyanis első napunkat a brit fővárosban töltöttük, azon belül is a British Museummal kezdtünk. Ezután legeltethettük szemünket London panorámáján a London Eye kosaraiból, esetleg ízlés szerint kedvünkre retteghettünk a London Dungeon-ben. Hiszen mindenki ismer: „Life’s no fun without a good scare.”
 

Utunk ezután a brit sziget egzotikus és történelmi tájain keresztül vezetett. Meglátogattuk a mitikus Stonehenge-et, a filmekbe illő Arundel kastélyt és a Seven Sisters partmenti vonulatot. Uralkodói kényelemre is volt lehetőségünk a brightoni Royal Pavillionba tett látogatásunk idején. Lelki gazdagságunk és boldogulásunk érdekében elmentünk Canterbury-be is, ahol láthattuk, hogy honfitársaink nyomot hagytak, ugyanis a katedrális ablakainak egy részét magyarok tervezték. Szellemi fejlődésünkről is gondoskodtak.

A középkorra eredeztethető kifejezéseket is tanultunk, például az „it’s raining cats and dogs” és a mára már szitokszóvá rövidült „ Fornication Under the Consent of the King”. Arról pedig, hogy a felesleges fontjaink ne húzzák a zsebeinket, a színes és széles választékkal rendelkező üzletek gondoskodtak.
 

Ötnapos tartózkodásunk után eltűntettük nyomainkat és vitorlát bontottunk a kontinens felé kacsintva. A kompon, amin utaztunk rendeztük emlékeinket és a színvonalas kiszolgálást élvezve utunk utolsó megállójára gondoltunk.

Az utolsó napot Amszterdamban töltöttük, ahol magunkba szívtuk a város egyedi atmoszféráját. Az időnk annyi volt, mint a tenger és emiatt egy önálló városnézés során igyekeztünk minden egyes négyzetmétert és negyedet a városban a lehető legalaposabban megismerni. Tudjuk, hogy a hollandok hajlamosak az európai nagyátlagnál kicsit lazábban értelmezni a tiltásokat, ami ebben a zsúfolt és fülledt városban látszott is, ezért mi is egy kicsit játszottunk a tűzzel. We can’t stop here. This is bat country.
 

A hazaúton kipihentük az élményekkel teli, kicsit több mint egy hétnek a fáradalmait. Itt, Szombathelyen leszállva, élményekkel és szuvenírekkel megpakolva újra köszöntöttük hozzátartozóinkat, akik itthon mindvégig aggódva várták a visszatérésünket.

 
2017.06.13. Nagy Máté 11.A
Fotó: Lovassné Vass Enikő

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek