Kanizsai Dorottya Gimnázium

KDG-sek Skóciában

2019. szeptember 21. és 29. között Buzás Beatrix tanárnő vezetésével a KDG 31 diákja és három kísérőtanára vett részt a Challenge Ifjúsági Utazási Iroda skóciai tanulmányi kirándulásán. Két diák útibeszámolója eleveníti fel az élményekkel teli utazás képeit, melynek során több tankönyvfejezet is „életre kelt”.

Szeptember 21. szombat
A kora hajnali órákban indultunk skóciai utazásunkra, melynek első állomása a cseh főváros, az „arany” Prága volt. Felfedeztük Prága várnegyedét, a Hradzsint. Átkeltünk a Moldva fölött átívelő Károly-hídon. Ellátogattunk Prága egyik nevezetességéhez, a John Lennon-falhoz. Megnéztük az Óvárost és az Orloj nevű óraművet, majd tovább indultunk a németországi Dortmund felé, ahol az első éjszakánkat töltöttük.

Szeptember 22. vasárnap
Reggel egy rövid városnézés után Amszterdam felé indultunk, ahol kompra szálltunk, és Newcastle város kikötője felé vettük az irányt. A kompos utazás alatt egy gyönyörű naplementének lehettünk tanúi. Newcastle-be a késő délelőtti órákban érkeztünk meg.

Szeptember 23. hétfő
Skócia határa felé megálltunk, hogy körbejárjuk Melrose Abbey-t. A következő úticél Abbotsford festői kastélya, a romantikus író, Walter Scott otthona volt, melyet kívül-belül felfedeztünk. A skót határ átlépése után egyenesen a szállásunkra vezetett az utunk.

Szeptember 24. kedd
Délelőtt kirándultunk St. Andrews városában, a golf hazájában. Megtekintettük a St. Andrews-i apátság romjait. Sétáltunk a tengerparton, és megkóstoltuk a mennyei fish and chipset. A következő célpont az anyakirálynő szülőhelye, a Glamis kastély volt, amelynek kápolnájában a legenda szerint kísért egy szürke hölgynek nevezett szellem. A város rangos egyetemén tanult William herceg, az angol trón várományosa is, és itt ismerkedett meg a feleségével, Kate Middletonnal.
 


Szeptember 25. szerda
Elindultunk a Skót-felföldre, amely lenyűgözött bennünket a szépségével. Ellátogattunk Atholl grófjának hófehér szellemkastélyához, a Blair kastélyhoz. A legenda szerint ebben a kastélyban befalaztak egy kártyázó társaságot, mert megszegték a vasárnapi kártyázási tilalmat. Örök játékra ítélték őket. A kanizsais diákok kiváló angoltudását viszont dicséretre méltónak találta az anyanyelvű túravezető.
Tovább indultunk a híres Loch Ness felé, ahol sajnos nem találkoztunk Nessie-vel. Megismertük a tó partján fekvő Urquhart véres történetét. A terület az angol-skót viszály miatt szenvedett az évszázadok során.

Szeptember 26. csütörtök
Edinburgh-t, a fekete várost látogattuk meg, megnéztük a várat, a skót koronázási ékszereket és megismerhettük Bobby, a hűséges kutyus történetét. Bepillantást nyertünk a whiskykészítés fortélyaiba a Whisky Heritage Múzeumban.

Szeptember 27. péntek
Kiköltöztünk a mobilhome-okból és útra keltünk Anglia felé. Itt a Harry Potter filmek egyik forgatási helyszínére, az Alnwick kastélyhoz utaztunk, ahol a három jóbarát seprűs jelenetét is forgatták. Felfedeztük a csodálatos sövénylabirintust a negyedik részből és a hatalmas szökőkutakkal tarkított parkot,majd bekukkanthattunk a mérgező növények pavilonjába.
Visszatértünk Newcastle-be, hogy újra kompra szálljunk. A tengeri út félelmetesen viharosra sikerült, szakadt az eső, és méteres hullámok dobálták a hajót.

Szeptember 28. szombat
Hollandia fővárosában, Amszterdamban hajókáztunk, nem alakult tökéletesen az időjárás – sajnos esős napunk volt. Tettünk egy sétát a főtéren, megnéztük a királyi kastélyt. Megtekintettük a tulipánpiacot, majd kaptunk két órát arra, hogy szabadon barangolhassunk a csatornákkal szegélyezett, hangulatos városban.  Egy kölni tranzitszálláson töltöttük az utolsó éjszakát.

Szeptember 29. vasárnap
Az egész napos utazás során változatos tájakon haladtunk át; az északi alföld lassan magas hegyeknek adta át a teret, ahogy a legdélibb német tartományba, Bajorországba értünk. Passaunál léptük át a német-osztrák határt, és Bécsen keresztül vettük az irányt Vas megye felé, amely már sokunknak nagyon hiányzott. Fáradtan, de élményekkel telve vártuk a hazaérkezés pillanatát.

 
Schubert Hanga és Molnár Bálint
12. K osztály
 
2019. október 21. Luttenberger Ágnes

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek